10 år på Min Stora Dag och flera tusen Stora Dagar

På bilden: Caroline som volontär på Race Day i Mantorp 2010

Idag firar vi vår kollega Caroline som firar 10-tioårsjubileum på Min Stora Dag. Hennes resa började som volontär i Göteborg för 16 år sedan. På den tiden fanns endast engagerade volontärer i Stockholm så hennes arbete där blev en viktig ingång till att kunna hjälpa fler barn med allvarliga sjukdomar och/eller diagnoser i hela Sverige.

Hur kom du i kontakt med Min Stora Dag?

– Det började med att min gudmor var volontär i Stockholm. Hon hade varit volontär sedan Min Stora Dag grundades år 2000. På den tiden fanns det bara engagerade volontärer i Stockholm och eftersom Göteborg har ett stort barnsjukhus, Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus, fanns behovet för volontärer även där. Jag bodde då i Göteborg så min gudmor tipsade Claire Rosvall (som är grundare av Min Stora Dag) om mig. Efter en intervju var jag den första volontären i Göteborg och på den vägen är det.

Varför valde du att engagera dig i organisationen?

– När jag först började som volontär på Min Stora Dag visste jag inte så mycket om organisationen, men det lät härligt att göra något för barn och unga med allvarliga sjukdomar. Att ge är ju det bästa som finns, och här får man ju dessutom mycket tillbaka. Att få se glädjen hos ett barn som haft det tufft är fantastiskt och även att få se den kraft det ger hela familjen.

Hur många Stora dagar har du hunnit med?

– Svårt att säga. De första åren som volontär i Göteborg var mitt huvudfokus att vara kontaktperson till sjukhuset, men jag skulle säga att det blir flera tusen Stora Dagar.

Vilken Stor Dag minns du starkast?

– För många år sedan var det en tjej i Sundsvall som skulle åka till Disneyland i Paris. Mamman berättade efteråt att det var inte förrän de verkligen satt i taxin på väg mot flygplatsen, som hon vågade tro på att de skulle komma iväg. De hade tidigare planerat grejer som alltid hade bokats av, men denna gång gick det vägen och hela familjen hade en underbar resa. Sen hade vi en flicka som fick träffa Påven som är svår att glömma.

Vilken är den mest udda önskningen du har fått under dina 10 år?

– Det finns väldigt många historier! Till exempel önskningen att få träffa Obama. Hen fick dock välja något annat från önskelistan som var en resa med Hurtigrutten. Eller barnet som fick resa runt i Glasriket med husbil. Sen har vi den pojken som ville träffa Arnold Schwarzenegger, som vid tillfället var guvernör. Den gången lyckades vi få en autograf hemskickad. 

Vad är den största skillnaden mellan Min Stora Dag, nu och då?

– Att vi har vuxit så otroligt mycket sedan jag började. Jag kommer ihåg när vi satt tre stycken med varsin Excel-lista och arbetade. Idag är vi runt 15 på kontoret och vi jobbar i avancerade CRM-system för att hålla ordning på alla barn och Stora Dagar.

Vad är du mest stolt över med ditt arbete på Min Stora Dag?

– Jag är stolt över att vi har så många duktiga volontärer som gör ett fantastiskt jobb, trots många utmaningar och krävande situationer. Det gör mig också väldigt stolt att tänka på vilket förtroende vi som organisation har ute på barnklinikerna ute i landet, vilket är en förutsättning för vårt arbete. Och det viktigaste, att vi ger så mycket glädje till de som har det tufft.