Barncancerdagen 2018

På internationella barncancerdagen har vi intervjuat 14-åriga Calles mamma. Hon berättar om sonens insjuknande, det tuffa året sedan cancerbeskedet och om när Calle fick en Stor Dag.

 –  Calle brukar aldrig klaga över smärta, men den här gången hade han riktigt ont. Så vi åkte in till akuten, berättar mamma Therese. Calles cancer upptäcktes efter en dag i badhuset i februari förra året då han slog i armen när han åkte vattenrutschkana.

”Beskedet kom som en kalldusch”
På röntgenplåtarna kunde läkarna se en förändring i skelettet, så de ville göra en biopsi. Efter ett tag kom provsvaren tillbaka och det visade sig att Calle hade Osteogent Sarkom, en typ av skelettcancer.
– Beskedet kom som en kalldusch, berättar Calles mamma.

Calles behandlingar sattes igång och armen opererades. Sammanlagt under förra året spenderade Calle 170 nätter på sjukhus. Operationen ledde till många komplikationer som njursvikt, blodförgiftning och lunginflammation.  
–  Vi var nära att förlora honom, berättar mamma Therese.  

Blev ordinerad TV och datorspel av sjukgymnasten
Efter operationen kunde Calle inte röra armen eller fingrarna. För att få tillbaka funktionen i armen och fingrarna spelade han mycket TV-och datorspel. Calle har alltid älskat att spela, men när sjukgymnasten meddelade att ”Du är den första jag ordinerar att spela TV-och datorspel”, så fick spelandet en ny mening i familjens liv.

På sjukhuset tittade Calle mycket på spelklipp på Youtube, särskilt på Kimmy Power och Ufosxm, två populära Youtubers. När Calle skulle få sin Stora Dag blev han mycket rörd och hedrad och berättade för volontären att han gärna ville få möjlighet att träffa sina idoler, Kimmy Power och Ufosxm, och spela datorspelet Overwatch tillsammans.

”Det kändes som att vi redan kände varandra”
– Kimmy och Ufosxm bemötte honom på ett så fint sätt – man såg hur han växte när de mötte honom. Efter att ha lyssnat på deras röster i timtal så kändes det som att vi redan kände varandra, berättar mamma Therese och fortsätter:
– Idag mår Calle bättre. Han är sjukt positiv och så levnadsglad. Han säger själv att han mår bra, och vi litar på det.

Vad gör man som närstående till en familj där någon drabbats av cancer?
–  Många vuxna erbjuder sin hjälp och säger att ”det är bara höra av dig om det är något”. Men vi upplevde det väldigt svårt att be om hjälp. Så mitt tips är att vara som vanligt, fortsätt ringa och berätta om småsaker, bjud ut på fika, gör några matlådor och kom över med eller hjälp till med att klippa gräset. Det kan kännas svårt att be om sådan hjälp, men det är väldigt uppskattat av en familj som har det tufft. Många gånger var barnen bättre på att hantera sjukdomen än vuxna. Calles kompisar var som vanligt och fortsatte umgås och spela spel tillsammans och så vidare, medan de vuxna oftare fick svårt att hantera situationen och drog sig undan, säger Calles mamma.


Fakta om barncancer: I Sverige insjuknar cirka 300 barn i cancer varje år. De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemier, hjänrtumör, lymfom, Wilms njurtumör, sarkom och neuroblastom.  De flesta barn som drabbas av cancer är under fyra år. (Källa: Cancerfonden)