Det är skönt att förbereda sig. Då känner man att man har bättre koll på vad som kommer att hända. Det blir också tryggare att genomföra det man planerat.

Kanske ska man göra något för första gången eller ska göra något igen som man inte är helt bekväm med. Alla kan känna oro, ångest eller ängslighet inför att något ska hända.

Det kan vara skönt att få förbereda sig med någon man känner sig trygg med. Därför är det bra att sätta sig ner och titta på förberedelsestödet tillsammans.

I nedan förberedelsestöd finns guider, tips och hjälpmedel för att man ska kunna förbereda sig på ett bra sätt inför den aktivitet man planerar.

– Förberedelsefilmer
– Förberedelsetips
– Förberedelsescheman
– Planera en plan B
– Trygghetsverktyg


Förberedelsefilmer

 

Förberedelse inför tågresa

Vad kan vara bra att veta inför en tågresa? Kika på Pims förberedelsefilm så får du se hur en tågresa kan gå till och vilka tips Pim har för tågresor. 

Efter att man har kollat på filmen kan det vara skönt att sätta sig med någon man känner sig trygg med, som känner till vilka behov som är viktiga.  Det kan då vara bra att prata om:

 

– Om det finns toaletter ombord på vårt tåg
– Om det finns en bistrovagn på vårt tåg eller om vi behöver ha mat med oss 
– Om vi har egna sittplatser på våra biljetter eller om vi ska sätta oss där det finns en ledig plats
– Om vad vi gör om vårt tåg blir försenat


Förberedelse inför en hotellövernattning

Vad kan vara bra att veta inför en hotellövernattning? Kika på Pims förberedelsefilm så får du se hur en hotellövernattning kan gå till och vilka tips Pim har för hotellövernattningar.  

Efter att man har kollat på filmen kan det vara skönt att sätta sig med någon man känner sig trygg med, som känner till vilka behov som är viktiga.  Det kan då vara bra att prata om:

 

– Om det finns wifi på vårt hotell
– Om det finns pool på vårt hotell 
– Om det är dubbelsängar eller enkelsängar i vårt hotellrum


Förberedelse inför ett restaurangbesök

Vad kan vara bra att veta inför ett restaurangbesök? Kika på Pims förberedelsefilm så får du se hur ett restaurangbesök kan gå till och vilka tips Pim har för restaurangbesök.

Efter att man har kollat på filmen kan det vara skönt att sätta sig med någon man känner sig trygg med, som känner till vilka behov som är viktiga.  Det kan då vara bra att prata om: 

 

– Om vi behöver boka bord innan 
– Om vi ska äta förrätt, varmrätt eller efterrätt
– Om vad vi ska göra om den mat som jag vill äta inte finns


Förberedelsetips och trygghetsverktyg

Det finns många saker man kan behöva förbereda sig inför. Kanske är det julafton med släkten, en resa, ett tandläkarbesök eller att testa en ny sport. Här har vi samlat tips, verktyg och guider att använda när man behöver förbereda sig.

 

Göra egna förberedelsescheman

Alla förbereder sig på olika sätt. En bra grej kan vara att tillsammans gå igenom det som ni ska göra steg för steg. Då vill man sitta med någon man känner sig trygg med. Det kan till exempel vara en familjemedlem, en resurs eller en lärare.

Det blir extra tydligt om man gör ett förberedelseschema för aktiviteten. När man gör ett förberedelseschema så går man ofta igenom svaren på de här frågorna:

Här är en bild över de frågor och ikoner du kan använda dig av för att skapa ditt förberedelseschema

Vill du göra ett eget förberedelseschema? Använd gärna vår mall här.

Tillsammans kan ni rita svaren, skriva ner svaren, googla filmer eller hitta bilder som passar till varje svar. Syftet är att man ska kunna förbereda sig bättre och få en bra bild av vad som ska hända så att man känner sig lugnare och tryggare.

Exempel på ett förberedelseschema inför en tågresa
Vad ska jag göra och varför? Jag ska åka tåg. Därför att jag och mormor ska på utflykt tillsammans.
Var ska jag vara? Jag kommer att vara ombord på ett tåg som går till Göteborg. 
När och hur länge ska jag vara där? Tåget kommer att avgå klockan 10.02. Tågresan kommer att ta tre timmar.
Vem ska jag vara med? Jag ska åka tåg tillsammans med mormor. 
Vad ska hända sen? Mormor och jag tar bussen från tågstationen. 
Vad behöver jag ha med mig? Jag behöver tågbiljetten, mina hörlurar, min mobil och min mobilladdare. 


Planera en Plan B vid förändring

Ibland sker det oväntade saker som man inte kan styra över. Vid sådana tillfällen är det bra att ha pratat igenom eventuella förändringar som kan ske. Detta är bra att göra innan man ska iväg så att man vet vad man ska göra istället.

Kika gärna på vårt exempel för hur planering och förberedelse kan se ut kring alternativa planer vid förändring: 

En förändring som kan inträffa när man åker tåg är att tåget som vi ska åka med kanske blir försenat. 

Vad gör vi då? Vi tittar på informationstavlan på perrongen för att se den nya avgångstiden. Om förseningen är mindre än 30 minuter så står vi kvar på perrongen och väntar. 

Om vi behöver vänta längre än 30 minuter så sätter vi oss och väntar inne på stationen. 

Vi håller alltid koll på tågstationens informationstavlor så att vi kan se alla uppdateringar om tågets avgångstid. 
Vad kan man göra så att man förblir lugn om tåget är försenat? Det brukar hjälpa att ta på sig hörlurar. En stressboll kan också vara bra att ha med sig för att kunna använda.


Trygghetsverktyg

Ibland när man ska göra någonting kan det kännas ovant. Till exempel en lukt som man inte är bekväm med eller en annorlunda miljö. För att känna sig trygg och lugn under en aktivitet så kan det därför vara skönt att använda hjälpmedel och trygghetsverktyg.

Olika trygghetsverktyg passar olika bra för olika personer. Det gäller att hitta något som fungerar för en själv. Att ta på sig en huva eller keps kan vara skönt, eller att ha på sig hörlurar eller hörselskydd. Finns det många nya dofter kan det kännas bra att ha med sig något som doftar som hemma. 

Här är tips på saker som skulle kunna vara ett trygghetsverktyg:  

  • Fidget-leksaker 
  • Knådlera
  • En egen figur, till exempel ett gosedjur som du tycker om och kan ha i handen
  • Stressboll eller Stretch-boll 
  • En tidning eller bok att läsa
  • Spel som du gillar, till exempel ett mobilspel, kortspel eller tärningsspel 
  • Magnetkulor att bygga med 

 

 

Förberedelsestödet och Min Stora Dags satsning på psykisk hälsa har möjliggjorts genom bidrag från Kavlifondet. 

Om Kavlifondet
Kavlifondet använder hela överskottet från Kavlikoncernen för att stötta goda projekt inom välgörenhet, humanitära insatser, forskning och kultur. Kavlifondet äger också Kavli Sverige, som bland annat producerar mjukost, sås och senap. Läs mer om Kavlifondet: www.kavlifondet.no