Internationella epilepsidagen

Internationella epilepsidagen

Det är inte lätt att hålla koll på alla sjukdomar och diagnoser som finns. Bara på Min Stora Dag så möter vi barn med över 140 olika typer av allvarliga sjukdomar och diagnoser. Vi tycker därför att det är viktigt att se till så att kunskapen kring olika sjukdomar och diagnoser ökar. Just i dag så är det internationella epilepsidagen. Det vill vi uppmärksamma genom att låta ett av de barn som vi har mött i vårt arbete få berätta hur det är att leva med epilepsi. Läs vår intervju med Ludvig nedan. 

Ludvig är 13 år och har epilepsi. På sin Stora Dag besteg han Kebnekaise.

Hur skulle du beskriva hur det är att ha epilepsi?
      – För mig börjar det med vanliga känningar sen närmre kramperna så blir hals och mun okontrollerbara så att jag inte kan svälja salivet.  

 Vilket är den vanligaste missuppfattningen du får uppleva kring att ha epilepsi?
      – Vissa kan tro att man ska stoppa in en sten eller något i munnen på en för att inte bita av sin tunga fast det är fejk.

Vad tror du är mest annorlunda med din vardag jämfört med någon som inte har epilepsi?
      – Mina mediciner gör att jag blir trött så att det går sämre i min skolgång än andras. Sen att jag behöver mer sömn än andra.

Vad är du mest stolt över hos dig själv?
     – Att ha klättrat upp för Kebnekaise!

 

Mer information om epilepsi

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Det kan vara en disposition som är medfödd eller till följd av en skada. Det finns minst 60 000 personer i Sverige som har epilepsi. Det innebär att de ibland under oprovocerade eller kända utlösande förhållanden får epileptiska anfall. Anfallen kan förekomma olika alltifrån ett eller ett par anfall under hela livet till flera anfall varje dag. Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller. Följden blir ett epileptiskt anfall, vars utseende avgörs av var i hjärnan urladdningen uppstår. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De varar från sekunder till minuter och slutar av sig själva. Oftast är medvetandet mer eller mindre påverkat under anfallet.

Källa: Svenska Epilepsiförbundet

 


Min Stora Dags vision är att alla barn i Sverige med allvarliga sjukdomar och/eller diagnoser ska få vara med om något utöver det vanliga, något positivt som ger kraft och självkänsla. 
Var med och gör skillnad, läs mer här!