Jonatans Stora Dag i Aitik-gruvan utanför Gällivare

 

12-åriga Jonatan från Linköping är flerfunktionshindrad. Han är mycket intresserad av stora dumpers som används i gruvor. Den största dumpern vi kunde hitta i Sverige fanns i Aitik-gruvan utanför Gällivare. Så på Jonatans Stora Dag bar det av norrut!

Den engagerade personalen fixade med guidade turer, provåk i maskinerna och presenter. Allt anpassat efter Jonatans behov. Då Jonatan har en perceptionsstörning och blir rädd vid plötsligt höga ljud så stängde man av allt arbete när Jonatan kom in i hallen. Verkstadsansvariga Göran hade även byggt en ramp åt Jonatan så att hans förflyttning upp till gruvtrucken kunde ske på ett tryggt och säkert sätt.

”Jonatan visste inte vad han skulle titta på när han kom in i den stora verkstaden, det var så mycket att se! Gaffeltruck, skylift, högtryckstvättar och mycket mer. Gruvans dumpers var så enormt stora att pojkarna hade svårt att se att det faktiskt var fordon! Vi är så tacksamma för denna upplevelse.” – berättar Jonatans mamma. Under vistelsen bodde familjen på det coola Ishotellet i Jukkasjärvi.


Fler barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser väntar på sin Stora Dag. Var med och bidra till vårt arbete här!