Min Stora Dag tar fram filmer för barn med särskilda behov

För att underlätta för barn med autism och deras familjer tar Min Stora Dag tillsammans med Ving, SJ och Scandic fram så kallade förberedelsefilmer. I filmerna – som har utvecklats tillsammans med experter på området – får tittaren se hur det går till att åka tåg, genomföra en flygresa och checka in på hotell, från början till slut.

Förra året fick 3570 barn vara med om en Stor Dag genom Min Stora Dag. En Stor Dag kan vara en spännande resa, ett läger eller ett teaterbesök. Ett välbehövligt avbrott i vardagen helt enkelt. Men för en del familjer kan även Stora Dagar kännas svåra att genomföra. Särskilt för den stora grupp barn vars diagnoser innebär att de har ett extra stort behov av struktur, planering och förberedelser. Därför lanserar Min Stora Dag, tillsammans med Ving, SJ och Scandic tre filmer för att hjälpa barn och familjer att förbereda sig inför deras upplevelser.

– Vi har haft kontakt med flera familjer som önskat sig hjälp med att förbereda sina barn för nya upplevelser, oavsett om det är inför Stora Dagar eller andra äventyr. Tanken är att familjer ska kunna titta på de här filmerna tillsammans, och använda dem som ett verktyg för att känna sig trygga och förberedda, säger Helene Benno, generalsekreterare, Min Stora Dag.

Filmerna visar hur det går till att åka tåg, genomföra en flygresa och checka in på hotell, från början till slut. Situationer som många barn möter i samband med en Stor Dag.

– En resa består av många olika moment som man kan känna sig ovan inför. Att vara förberedd på vad som komma skall kan då underlätta. Vi är därför väldigt stolta och glada över att kunna presentera den här filmen i samarbete med Min Stora Dag. Med filmen kan vi på ett informativt och pedagogiskt sätt visa barnen och deras familjer vad som sker innan, under och efter en flygresa samt hur det går till när man kommer fram till resmålet, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Filmerna har utvecklats med expertrådgivning från bl a utbildningsverksamheten Lära. Först ut är Min Stora Dags samarbetspartners Ving, SJ och Scandic som gjort varsin film. Arbetet med filmerna är en del av Osynlighetsprojektet, Min Stora Dags särskilda satsning på barn och unga med neuropsykiatriska funktionsvariationer – som ADHD och autism – och/eller psykisk ohälsa. Projektet finansieras av Svenska PostkodLotteriet. En viktig del av projektet är att utveckla och anpassa Min Stora Dags verksamhet – Stora Dagar – till denna målgrupp.

Läs mer och se filmerna här (länk).