6 650 000 kronor till Min Stora Dag från Postkodlotteriet

2019-03-14

Min Stora Dag tar emot den fina checken från Postkodlotteriet

6 650 000 kronor till Min Stora Dags viktiga arbete. Vi vill ge ett stort tack till alla lottköpare för ert bidrag via Postkodlotteriet. Tack vare er kan vi ge fler viktiga pauser till barn som kämpar.

Igår arrangerades den årliga Förmånstagarfesten till förmån för Postkodlotteriets förmånstagare. 56 fantastiska organisationer var på plats och fick dela på den otroliga summan 951 980 158 kronor.

Utöver det fantastiska basstödet på 6 650 000 kronor fick vi även 8 951 500 kronor beviljat till vårt specialprojekt "Hela Spektrat" tillsammans med Autism- och Aspergerförbundet. I projektet kommer Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet bland annat att utveckla specialanpassade läger för barn med autism och deras familjer samt kunskapshöjande insatser genom seminarier. Projektet sträcker sig över fyra år.

"Det här bidraget kommer hjälpa oss att sprida glädje till ännu fler barn"

– Vi är så innerligt tacksamma att Min Stora Dag får vara en av Postkodlotteriets förmånstagare. Det stöd vi får genom alla lottköpare gör verklig  och stor skillnad för vår verksamhet och betyder att vi kan skapa ännu fler glada upplevelser och viktiga pauser för barn och unga som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser. I år hoppas vi nå nära 5 000 barn och det hade varit omöjligt utan det här bidraget. Samtidigt vill vi göra mer och nå fler! Det finns cirka 200 000 barn i vår målgrupp i Sverige och vår vision är att alla de ska få en Stor Dag i någon form, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag och fortsätter:

­– Genom det beviljade specialprojektet Hela spektrat kommer vi kunna utveckla och anpassa vår verksamhet ännu mer för en av våra viktiga målgrupper. Att få göra det här i nära samarbete med Autism- och Aspergerförbundet kommer ge oss den nödvändiga kompetens- och kvalitetsförstärkning som behövs. Nu tar vi ännu ett steg mot att kunna göra verklig skillnad för alla 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

 

Min Stora Dag söker nya volontärer

2019-03-01

På bilden: Vår volontär Jhonny när han räcker över guldkuvertet till Kim som har fått en Stor Dag

På bilden: Vår volontär Jonny tillsammans med Kim som har fått en Stor Dag.

Jonny i Sundsvall är en av alla 250 volontärer som engagerar sig i Min Stora Dags viktiga arbete. Här berättar han om glädjen han möter och vad volontärarbetet betyder för honom.

På vilka sätt har du sett att en Stor Dag gör skillnad?
– Att få se hur barnet funderar och planerar sin önskelista är fantastiskt. Det blir barnets huvudfokus de närmsta dagarna. Sedan när jag levererar guldkuvertet, där den Stora Dagen finns beskriven, är barnet många gånger så mycket piggare och gladare än då vi träffades första gången, berättar Jonny.

Vad har ditt volontärarbete betytt för dig?
– Innan jag blev volontär så tog jag nog allt för givet vad det gällde mitt eget barn. Jag såg snabbt att jag är lyckligt lottad som har ett barn som är 100 procent friskt.

Hur skulle du beskriva vad en Stor Dag är?
– Den Stora Dagen, oavsett om det är en resa, renovera sitt rum eller att få en mobiltelefon, är ett viktigt avbrott från det tuffa.

Vad är det bästa med att vara volontär på Min Stora Dag?
– Det är att vi får träffa så otroligt många starka barn. Barn som inte ger upp trots sin tuffa vardag. Det ger i alla fall mig perspektiv, avslutar Jonny.

Vill du bli volontär hos Min Stora Dag? Just nu söker vi volontärer i hela Sverige.

Klicka här för att söka.

Barn och unga sökes för viktigt uppdrag!

2019-02-19

Vill du ha ett roligt, annorlunda uppdrag som gör skillnad? Kanske har du mycket funderingar kring hur världen omkring dig fungerar och påverkar dig. Eller har idéer kring hur vuxna du möter borde behandla dig och andra unga.

Med din hjälp hoppas vi kunna starta Min Stora Dags Barn- och ungdomsråd! I rådet vill vi diskutera frågor som är viktiga för dig och andra unga. Hur är det att vara ung idag i olika situationer? På vilka sätt kan Min Stora Dag bli en ännu bättre organisation? Vad ska vuxna göra för att förstå barn och ungas perspektiv?

Ni som grupp och råd kommer själva att styra stora delar av arbetet och innehållet under era möten. Som stöd har ni barnrättsexperten Åsa Ekman som kan hjälpa er i ert beslutsfattande. Ni kommer spåna idéer, diskutera mycket, analysera en hel del och ha väldigt roligt.

Du som ansöker behöver inte ha några förkunskaper. Vi vet att du redan är expert på hur det är att vara barn eller ung idag. Du kommer istället att få lära dig många nya saker längs vägen.

Vi söker dig som:

 • Har fått en aktivitet eller Stor Dag genom Min Stora Dag och är mellan 13 och 18 år.
 • Vill att vuxna ska bli ännu bättre på att lyssna på och förstå barn och unga.
 • Vill träffas fyra gånger under 2019 för rådsmöten i Göteborg.
 • Du får gärna gilla att träffa nya människor, vara nyfiken och kreativ.
 • Här ansöker du.

Så här funkar arbetet med Barn- och ungdomsrådet

− Ni kommer att träffas dagtid under några timmar i Göteborg fyra gånger under 2019 tillsammans med Min Stora Dag och barnrättsexperten Åsa Ekman.

 • Min Stora Dag står för mat, mellanmål och tågresor till och från era möten.
 • Alla barn och unga som deltar under året får en present från Min Stora Dag vid årets slut.

Så här ansöker du till Min Stora Dags Barn- och ungdomsråd

Du kan enkelt skicka in din ansökan genom att du och dina föräldrar fyller i ansökningsformuläret.

Du hittar ansökningsformuläret här.

Där hittar du också instruktioner för hur du fyller i ansökan och hur ni skickar in den.

Det sista datumet för att skicka in din ansökan är onsdagen 20 mars.

För att det ska bli så bra som möjligt för dig och de andra deltagarna genomför vi på Min Stora Dag tillsammans med barnrättsexperten Åsa Ekman en bedömning av alla ansökningar. Eventuellt kommer vi att höra av oss till dig om vi har frågor eller vill veta mer om dig och din ansökan.

Har du frågor eller funderingar hör av dig till info@minstoradag.org. Märk gärna mejlet med ”Barn- och ungdomsråd”.

Användning av personuppgifter

När du skickar in din ansökan så kommer Min Stora Dag under ansökningstiden att spara inskickad information och uppgifter om dig. De uppgifter vi samlar in är för- och efternamn, ålder, bostadsort, kontaktuppgifter och din ansökningstext. Här hittar du mer information om hur Min Stora Dag hanterar dina personuppgifter.

Min Stora Dag satsar på psykisk hälsa

2019-02-05

Bild med texten Min Stora Dag hjärta psykisk hälsa

Hos Min Stora Dag är barnens bästa alltid i fokus. Vi arbetar för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Där ingår självklart också dessa barns psykiska hälsa.

Under 2018 mottog Min Stora Dag därför ett öronmärkt stöd från norska Kavlifondet för en satsning kring barn och ungas psykiska hälsa. Vi vill lägga ännu mer fokus på de styrkor, individuella resurser och intressen som barn och unga har. Vi kommer fördjupa vår kunskap och ytterligare utveckla våra Stora Dagar och aktiviteter med hänsyn till barn och ungas psykiska hälsa. Genom inkluderande aktiviteter kan negativa spiraler brytas. Det blir ett viktigt arbete där vi vill göra skillnad!

 • Vi vill ständigt förbättra vår verksamhet och anpassa oss till de unika behov som vår målgrupp har. Därför är vi så glada att kunna påbörja denna viktiga satsning med hjälp av Kavlifondet. Detta krafttag kommer i alla olika delar stötta Min Stora Dags övergripande syfte: Att sprida glädje och kraft genom avbrott i en tuff vardag, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

Barn och ungas psykiska hälsa är ett viktigt och självklart område för Min Stora Dag och ett av Kavlifondets prioriterade områden.

 • Min Stora Dag gör ett enastående arbete för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser och deras familjer i Sverige. Det är med stor glädje Kavlifondet har ingått i detta samarbetsavtal, så att denna satsning på barn och ungas psykiska hälsa kan genomföras, säger Elise Iversen, chef för Kavlifondet.

Fokus i satsningen är på att ytterligare anpassa och utveckla Min Stora Dags aktiviteter och Stora Dagar med hänsyn till barn och ungas psykiska hälsa. Satsningen kommer att innebära kunskapshöjande insatser för Min Stora Dags personal och volontärer samt rikta sig mot allmänheten för att skapa insikt och kompetens kring psykisk hälsa och de unika resurser som finns hos alla barn och unga.

Om Kavlifondet

Kavlifondet använder hela överskottet från Kavlikoncernen för att stötta goda projekt inom välgörenhet, humanitära insatser, forskning och kultur. Kavlifondet äger också Kavli Sverige, som bland annat producerar mjukost, sås och senap. 

Läs mer om Kavlifondet: www.kavlifondet.no 

Kavlifondet på Kavli Sveriges hemsida: En givande filosofi


Stöd Min Stora Dag genom att klicka här.

Vad kul att du vill rita en teckning till Min Stora Dag

2019-01-31

På bilden: En ritad glass

Så här gör du för att delta:

 1. Rita en bild av det som du tyckte var allra roligast med din aktivitet tillsammans med Min Stora Dag
 2. Skriv ditt förnamn, ålder, sjukdom/diagnos samt vad du fick göra på din aktivitet med Min Stora Dag på baksidan av teckningen
 3. Märk kuvertet ”teckningstävling” och posta teckningen till Min Stora Dag senast tisdag 19 februari

Adress: Min Stora Dag

Hälsingegatan 47

113 31 Stockholm

Vinnarna publiceras i våra sociala medier i början på mars!

Information om teckningstävling

Min Stora Dag är en stiftelse som uppfyller önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Till vår marknadsföring frågar Min Stora Dag barn som fått Stora Dagar att rita sin upplevelse och skicka in till oss. Teckningen kan komma att användas i marknadsföring av Min Stora Dag. Min Stora Dag kommer inte att publicera eller lämna ut identifierbara uppgifter om ditt barn utan ditt godkännande. Ingen ersättning utgår till barnet eller vårdnadshavare.

Användningsområden för teckningarna

Min Stora Dag kan komma att använda teckningarna i enlighet med nedanstående:

 • I marknadsföringskampanjer på Min Stora Dags hemsida, sociala medier, printannonser, informationsmaterial, gåvoblad och diplom, årsredovisning och digital annonsering.
 • Teckningarna kan också komma att skickas till företag som vill använda teckningarna för att uppmärksamma sitt samarbete med Min Stora Dag, till exempel i material såsom diplom men även genom publicering av teckningarna på sociala medier.

Användning av personuppgifter

När vi visar din teckning vill vi gärna publicera den ihop med lite information om dig, som teckningskonstnär. De uppgifter vi vill ha är förnamn, ålder, sjukdom/diagnos och vilken aktivitet du gjorde tillsammans med Min Stora Dag. Här hittar du mer information om hur Min Stora Dag hanterar dina personuppgifter.

Genom att skicka in teckningen till Min Stora Dag samtycker du till:

 • Att Min Stora Dag får använda information (förnamn på barnet, sjukdom/diagnos, ålder och aktivitet genomförd tillsammans med Min Stora Dag) tillsammans med inskickad teckning, i Min Stora Dags marknadsföring.
 • Att företag som skänkt pengar till Min Stora Dag får använda ovan information, tillsammans med inskickad teckning, i sin marknadsföring.
 • Att Min Stora Dag får använda ovan information om mitt barn, i enlighet med lag (1978:800) om namn och bild i reklam i syfte att marknadsföra och informera om Min Stora Dags verksamhet på egen hemsida, egna sociala medier och i egen marknadsföring så som printannonser och digital annonsering, på gåvoblad och diplom samt i Min Stora Dags årsredovisning.
 • Att företag som skänkt pengar till Min Stora Dag får använda ovan information, i enlighet med Lag (1978:800) om namn och bild i reklam i syfte att marknadsföra och informera om deras samarbete med Min Stora Dag på webben, i tryckta utskick och på sociala medier.

 

Klicka här för att bli månadsgivare för Min Stora Dag