Ellinore: ”Jag avskyr ordet normal”

Ellinore Johanssons uppväxt har präglats av psykisk ohälsa och en känsla av att vara annorlunda. Nu har hon en ny taktik: Att prata öppet om sina utmaningar för att hjälpa andra – och sig själv.

Ellinore Johansson var 16 år gammal när hon fick sin OCD-diagnos. Då hade hon redan varit hemma från skolan i ett år, efter att ha utsatts för näthat och mobbning och utvecklat maniska tvångstankar och självskadebeteenden. Idag är Ellinore 19 år gammal och har fått två ytterligare diagnoser: ADD och autism. Hon arbetar dagligen med att hantera sina tvångstankar och har haft svårt att orka med och hitta motivationen till skolan. Men hon har också hittat sin drivkraft: Att öka kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, och belysa kopplingen till psykisk ohälsa hos barn och unga.

– Jag vill sprida kunskap och ta bort den skam som finns. Mina jämnåriga vet inte ens vad en NPF-diagnos är, säger hon.

Föreläser och spelar in filmer
Under det kommande året ska Ellinore hålla föreläsningar och lägga upp Youtubevideor där hon intervjuar gäster med olika erfarenheter av NPF. Att skriva och prata om sina erfarenheter fungerar också som ett slags självhjälp – och underlättar i vardagen.

– Det har hjälpt mig jättemycket att vara öppen. Det är lättare att nå fram till människor och jag har faktiskt bemötts med en väldigt bra attityd. Det är ju ingen rymdforskning, jag har precis samma tankar och känslor som vem som helst. Jag har bara svårt med vissa saker som andra ser som väldigt självklara.

”Viktigt att lyfta styrkor hos barn med NPF”
Främst av allt vill Ellinore nå barn och unga som själva lever med någon form av NPF:

– Det är jätteviktigt att lyfta styrkor hos barn och unga. Jag märker själv hur mycket lättare allt går för mig när jag får göra något som är roligt och som jag vet att jag är bra på. Vi är annorlunda men det är också det som gör oss speciella. Jag vill visa att det är något bra, och inget att skämmas över.

 – Jag avskyr ordet ”normal”. Jag önskar att det kunde försvinna från svenska språket.

Osynlighetsprojektet finansieras av Svenska PostkodLotteriet.