”En livsstil som du tvingas leva med”

Så beskriver Robin, idag 25 år, sin ADHD.
– Du får acceptera att du har det lite jobbigare att fokusera, sitta still och att din hjärna har fullt upp med att fokusera på vad du ska göra imorgon när den nuvarande dagen knappt har börjat, säger han.

Robin, som är uppvuxen i Södertälje men idag bor i Haninge söder om Stockholm, fick sin diagnos när han var nio år, men ända sedan han var liten märkte han att något var annorlunda.Som barn hade han svårt att ta in information och kunde inte sitta still och lyssna på en lärare.
– Jag sa ofta fel saker och kunde vara väldigt otrevlig även trots att jag inte ville vara det. När någon pratade med mig kunde det gå rakt igenom öronen för jag stod och tittade på en fågel som var väldigt intressant.
Men Robin hade tur. Han gick i en liten klass och hade en lärare med mycket tid för hans många frågor. Som elvaåring fick han dessutom frågan av sin läkare om han gillade monstertrucks.
– Vem gör inte det i den åldern?

Robins Stora dag
Minnet är fortfarande är kvar efter 14 år, Min Stora Dag gav mig och min bästa vän en fantastisk upplevelse, som vi aldrig kommer glömma! Robins stora dag i ett vip-bås ovanför Globens alla monstertrucks när han var elva år blev ett minne för livet.
– Att vid den åldern få sitta högst upp i Globen i ett vip-bås var otroligt – ibland ska man få känna sig speciell.

Idag ser Robin positivt på sin diagnos. Han har lärt sig leva med sin hyperaktivitet, något som också gett honom ett jobb på Pressbyrån som han trivs med och passar för.
– ADHD hindrar dig inte för att nå dit du vill. Det kan vara jobbigt med vissa saker, men se aldrig din diagnos som en ursäkt eller ett hinder.
Robin säger att impulsiviteten kan vändas till något bra och att människor med ADHD är bra problemlösare.
– Till yngre människor som har ADHD vill jag säga att du inte är ensam, och att ADHD kan göra dig till en bättre människa. Se diagnosen som en vän, inte som en ovän, och se aldrig det själv som annorlunda. Du klarar allt!