World Aids Day 1 december

Foto: Lina och Vendela, kurator och barnsjuksköterska. Barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus

På bilden: Lina och Vendela, kurator och barnsjuksköterska. Barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Idag den 1:a december är det World Aids Day, en internationell dag för att uppmärksamma och informera om hiv och aids och för att visa solidaritet med personer som berörs av detta. Hiv är en virussjukdom som det finns mycket okunskap kring och som obehandlad kan leda till sjukdomstillståndet aids. Lina Stocke och Vendela Hagås från barnhivmottagningen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus berättar fakta om sjukdomen som du kanske inte visste.

Hiv är en virussjukdom som förstör kroppens immunförsvar. Utan medicin blir den som lever med hiv för eller senare allvarligt sjuk. Utan medicin kan hiv överföras från mamma till ett barn under graviditet, förlossning eller amning. Utan medicin kan hiv också överföras via samlag. Många vet ganska lite om hiv.

Hur många barn lever med hiv i Sverige?

– I Sverige lever ungefär 165 barn med hiv. Alla barn som lever med hiv i Sverige får mediciner som hjälper dem att vara lika friska som andra barn.

Hur påverkar virussjukdomen barnens liv?

– Den som lever med hiv och får mediciner lever ett lika långt och friskt liv som andra människor. Medicinerna gör så att hivviruset inte går att mäta i blodet. Det betyder att viruset inte kan föras över till någon annan person. Det betyder till exempel att en kvinna som får hivmedicin föder friska barn. En person med hiv kan utbilda sig och arbeta med precis vad hen vill i framtiden.

Hur påverkas barnen av de fördomar som finns kring hiv?

– Fördomarna gör så att många barn och unga väljer att leva med hiv som en hemlighet.

Vad kan man som barn göra om man har en kompis som har hiv?

– Du kan vara en bra kompis till någon som lever med hiv genom att lyssna och fråga hur den vill prata om sin sjukdom, för alla är olika. Du kan också läsa på och lära dig mer om sjukdomen. Då kan du hjälpa till genom att rätta andra som säger fel saker om hiv. Du kan också bära Röda Bandet (Red Ribbon), en internationell symbol för att visa solidaritet och medvetenhet kring hiv och aids.

 

Lär dig mer om hiv och aids på: http://www.barnhiv.se

Klicka här för att bli månadsgivare för Min Stora Dag