Vi måste börja fokusera på vad barn är bra på”

Onsdagen den 13/9 2017 anordnade Min Stora Dag ett seminarium med rubriken ”När livet inte följer manus”. Fokus låg på diagnoser som inte alltid syns på utsidan, men känns inuti, och målet med dagen var att öka kunskap och acceptans just om denna målgrupp. På den här sidan kan du läsa mer om talarna och se filmer och bilder från dagen.

Min Stora Dags engagerade beskyddare H.K.H. Prinsessan Madeleine satt längst fram i publiken och lyssnade på Sophie Dows, Fredrik Westins och Pelle Törnbergs berättelser om hur deras liv och livssyn förändrats av att ha barn med särskilda behov. 

– Det är samhället som är funktionshindrat, i sitt sätt att se på personer med funktionsvariationer, sa Sophie Dow under sin föreläsning.

Under förmiddagen fick åhörarna även lyssna på 9-åriga Natalie, 13-åriga Marcus och flera andra barn och unga med olika funktionsvariationer och kognitiva utmaningar. Min Stora Dags generalsekreterare Hélène Benno var moderator under dagen. Till sin hjälp hade hon två sakkunniga sidekicks: Rebecca Anserud och Steve Berggren.

– Vi måste börja fokusera på vad barn är bra på, istället för på vad de inte kan, uppmanade Hélène Benno.

Seminariet var den del av Osynlighetsprojektet, Min Stora Dags specialprojekt med fokus på neuropsykiatriska funktionsvariationer – som till exempel ADHD och autism – och/eller psykisk ohälsa. Projektet är finansierat av Svenska PostkodLotteriet.

Läs mer om talarna och se bilder och filmer från dagen:

Det var nära till både gråt och skratt när Sophie Dow berättade om sin långa kamp med att få svar på frågorna om dottern Annies diagnos. Se hela hennes föreläsning här:

Under förmiddagen fick vi även resa till San Antonio, Texas, där entreprenören Gordon Hartman inspirerats av sin dotter Morgan och grundat världens första nöjesparker helt anpassade efter barn med särskilda behov. Min Stora Dags generalsekreterare Hélène Benno har besökt Morgan’s Wonderland och Inspiration Island för en intervju med Gordon. Se hela reportaget här:

Den 18 september 2017 åker Min Stora Dag till Morgan’s Wonderland och Inspiration Island för tredje gången, tillsammans med tio barn med allvarliga sjukdomar och/eller diagnoser. 

Medverkande under dagen:


Fredrik Westin har varit kommunchef, personalchef och socialchef. Och så spelar han gitarr och skriver låtar. Men allra mest är han pappa till Olle som har Tourette, ADHD och Aspergers. Om detta berättar Fredrik i sina uppskattade föreläsningar.

Steve Berggren är legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi på KIND, Center of Neurodevelopmental Disorders på Karolinska Institutet. Han har just doktorerat och har lång erfarenhet av både forskning och patientkontakt.

Rebecca Anserud var 15 år gammal när hon insjuknade i bipolär sjukdom men det skulle dröja fem tuffa år innan hon fick sin diagnos. Vid 26 års ålder diagnosticerades hon även med ADHD. Genom sina populära föreläsningar berättar Rebecca ärligt om sitt liv, med målet att minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Sophie Dow bor i Skottland och arbetade tidigare som journalist. Hennes liv förändrades radikalt när det visade sig att dottern Annie hade särskilda utmaningar. Sophie har grundat organisationen Mindroom för att sätta fokus på alla former av neuropsykiatriska funktionshinder.

Pelle Törnberg är en av Sveriges starkaste näringslivspersonligheter. Han har bl a varit chef för MTG , vd för Metro och har delat med sig av sina erfarenheter av ledarskap. Men han har aldrig berättat om hur det är att vara stolt pappa till Max som har autism.

Gordon Hartman från Texas var en framgångsrik entreprenör som omvärderade allt när hans dotter Morgan fick flera diagnoser. Han sålde sina företag och skapade nöjesparken Morgans Wonderland i San Antonio. Nu finns även skolan The Academy och i somras öppnade vattenparken Inspirational Island.