Storebror Melvin och vaktmästare Dag tilldelas Mitt Stora Stöd 2017

 
Utmärkelsen Mitt Stora Stöd tilldelas varje år en person i ett sjukt barns närhet som osjälviskt stöttar och peppar under tunga timmar med mediciner, prover, väntan och oro. 2017 tilldelas storebror Melvin Grozdanic och vaktmästaren/resursen Dag Eriksson varsin utmärkelse från organisationen Min Stora Dag för sina ovärderliga insatser för 5-åriga Almin respektive 11-åriga Linus.


Min Stora Dag vet vad en allvarlig sjukdom eller diagnos innebär för ett barn och en familj. Och för att uppmärksamma de som osjälviskt peppar och stöttar i vardagen, delar stiftelsen ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd varje år. Personer i ett sjukt barns närhet nominerar och en jury utser sedan mottagare av Mitt Stora Stöd. 

Senadina Grozdanic, mamma, nominerade och skrev så här:
Melvin Grozdanic, Storebror

”Melvin är bara 7 år gammal och redan så medveten om sin lillebrors sjukdomar och tuffa vardag. Han är Almins hjälte varje dag! När andra inte förstår varför Almin gör vissa saker, när de tittar konstigt eller ställer frågor (pga utvecklingsstörning, epilepsi) är Melvin snabb med att förklara varför och står upp för sin bror i alla lägen! Han avstår från sitt godis för att lillebror inte får äta sött, han går några steg före Almins vagn för att lillebror ska se att han är nära honom. Han kör vagnen i racerfart som han själv kallar det för att lillebror ska skratta. Gömmer sitt lego och städar sitt rum för att lillebror (5 år) inte ska stoppa något i munnen som kan skada honom. Följer med till sjukhuset och underhåller lillebror när han ska ta blodprov/undersökas. Han vägrar lämna lillebror ensam på sjukhuset så han sover också över där. Melvin har ett hjärta av guld och Almin har världens mest omtänksamma storebror! Hans hjälte varje dag!”

Sofia Sandström, mamma, nominerade och skrev så här:

Dag Eriksson, Skolans vaktmästare/resurs till Linus i skolan
”Min son är 11 år och har ADHD. Han har alltid haft det väldigt tufft i skolan, svårt att sitta still i klassrummet och även jobbigt med sina utbrott. Här kommer Dag in. Dag är skolans vaktmästare.  Min son har ALLTID varit välkommen hos honom, när han har varit glad men också när han är riktigt arg. Jag vet inte hur många gånger min son har varit hos Dag och fått slagit på kartonger istället för att ha sönder annat i skolan. Dag är min sons stora trygghet i skolan. Efter många turer i skolan med lärare som har uppmärksammat detta så har Dag fått gjort om sin tjänst på skolan så nu är han resurs till min son plus att han är vaktmästare på deltid. Så nu finns han med varje skoltimme och min son tycker för första gången att det är kul med skola och sitter nu inne på alla lektioner.”

Juryn 2017
2017 års jury för Mitt Stora Stöd bestod av Charlotte Nylander, specialistläkare Barn- och ungdomsmedicin som också är med i Min Stora Dags medicinska råd, Elisabeth Peregi, vd Lindex, Oskar Kihlborg, äventyrare och initiativtagare till Äventyrsakademien, Steve Berggren, psykolog och specialist i neuropsykologi KI, en av ambassadörerna för Min Stora Dag: Tobbe Blom, programledare och trollkarl. Även Hélène Benno, Generalsekreterare för Min Stora Dag var med och utsåg mottagarna.

Utmärkelsen Mitt Stora Stöd instiftades 2014 av Min Stora Dag för att uppmärksamma de som osjälviskt peppar och stöttar i vardagen.